Vinařství DUFEK
Vinařství Josef Dufek je rodinné vinařství. Najdeme ho ve Svatobořicích-Mistřín na Moravě. Firma byla založena v roce 2003. Rodina se však vinařstvím zabývá více než 100 let. Majitelem je Josef Dufek ml., který pracoval v Itálii ve výzkumné vinařské stanici. Jejich výroba se provádí v rámci integrované produkce s maximální šetrností k přírodě. Používají nejmodernější technologie, jakými jsou pneumatické lisování, řízené kvašení, používání vinifikátorů, jablečnomléčné fermentace, případně doškolování některých vín v dubových sudech. Vína jsou lahvována
na moderní plnící lince a následně uložena ke zrání na láhvi. Rozloha jejich vinic je 17ha.
Převážná část produkce pochází z hroznů z vlastních vinic. Vinařství nabízí kvalitní,
většinou přívlastková vína. Jejich motto je: „Všechno se podřizuje kvalitě.“
Bílá vína 0,75l
Polosuché
Sylvánské zelené (odrůdové víno)
Barva světle žlutá se zelenými záblesky. Víno je v chuti plné, jemně kořenité s vyšší kyselinkou se středně dlouhou dochutí.
Tramín červený (odrůdové víno)
Barva vína je světle žlutá s květinovou vůní, v chuti je víno jemně kořenité se středně dlouhou dochutí.
Suché
Neuburské (s přívlastkem, pozdní sběr)
Středně intenzívní, avšak poměrně bohaté aroma nabízí tóny zralých podzimních jablíček nebo cukrového melounu, v pozadí s nádechem koření.
Červená vína 0,75l
Polosuché
Trazlink (s přívlastkem, pozdní sběr)
Víno vzniklo kupáží odrůd Tramín červený a Ryzlink rýnský. Ve vůni se prolíná žlutá růže s květem lípy, chuť je plná, kořenitá s pikantní kyselinkou.
Suché
Rulandské modré (s přívlastkem, pozdní sběr)
Stará francouzská odrůda syté cihlové barvy s typickou vůní lesních plodů. Víno je v chuti plné, hladké, harmonické s dlouhou dochutí.
Vinařství KRIST
Tato mladá, dynamicky se rozvíjející firma, která se specializuje výhradně na výrobu vysoce kvalitních přívlastkových vín pod značkou Milotské víno, v současnosti obhospodařuje cca 10 ha vinic. Vína se vyrábějí metodou řízeného kvašení a následnou jablečno-mléčnou fermentací. Některá vína jsou doškolována v dubových sudech typu barrique. Sídlo Vinařství Tomáš KRIST naleznete v Miloticích u Kyjova, v podoblasti slovácké. Bylo založeno v roce 1996, aby navázalo na mnohaleté rodinné zkušenosti ve výrobě vína.
Bílá vína 0,75l
Polosladké
Pálava (výběr z hroznů)
Ve sklence Vás přivítá jiskrná, zlatožlutá barva a intenzivní příjemná vůně růží s medovými aromaty. Chuť je impulsivní, plná tropického ovoce a koření.
Müller Thurgau (výběr z hroznů)
Vysoká vyzrálost hroznů dala tomuto vínu medovo-ovocnou vůni, ve které vyniká kandované
a citrusové ovoce.
Rulanské šedé (výběr z hroznů)
Víno sytě žluté barvy. Vůně třešňového květu a bylinek přechází do extraktivní chutě s nádechem chlebové kůrky v závěru.
Sladké
Pálava (výběr z hroznů) 2015
Víno žluto-zlaté barvy, ve vůni krásný tramínový nádech, přecházející do medových tónů. Toto vzácné víno uchvacuje svoji dlouhou dochutí a krásným přírodním zbytkovým cukrem.
Červená vína 0,75l
Polosuché
Cabernet Cubin (pozdní sběr)
Hrozny jsou intenzivní tmavě fialové barvy, s vyšším obsahem taninů a s vyšší aciditou,
s ovocitýmaroma třešní, černého rybízu, jahod a ostružin.
Suché
Dornfelder (výběr z hroznů)
Víno výrazně červené barvy, chuť vína snoubí vůni povidel i kávového zrna. V ústech příjemně působí příchuť hořké čokolády a sušeném ovoci.
Vinařství J. STÁVEK
rodinné vinařství situované v němčičském Vinařském dvoře, který byl postaven pradědečkem Františkem Stávkem v roce 1898. Specializací vinařství oceňované na domácích i zahraničních soutěžích, jsou fortifikovaná vína rosé a cuvé (typu Portské). Toto je řada exklusivních vín. Mottem vinařství je „Bavíme se (s) vínem“
Sauvignon ročník 2018
Základem atraktivity toho komplexního sauvignonu je dokonale spojení lokality a klonu odrůdy. Rozmanitost aroma podporuje použitá technologie chladné macerace slupek hroznů v moštu, ale také částečné zrání v novém dubovém a akátovém sudu. Ve vůni můžete nalézt především list černého rybízu, ryngle, sušenou kopřivu, ale také květy bílých hluchavek nebo pečené rajče. V chuti vína vystupují především ovocné složky, broskve a bílý rybíz. Je příjemně šťavnatá, zároveň plná, nejen díky extraktu z vyzrálých hroznů a delšímu ležení na kvasnicích.
Dunaj, pozdní sběr, ročník 2018
Víno zrálo 6 měsíců ve velkém sudu ze slavonského dubu. Nedošlo tedy k přílišnému přezrání vína a jeho barva zůstala mladistvě inkoustová. Dokazuje to také intenzivní ovocná aromatika, která zůstala zachována z hroznů. Aroma vína je plné tmavého ovoce, především moruše, vařených švestek, ale také josty. V chuti je za decentním taninem schovaná hořká čokoláda, která značně prodlužuje délku středně tělnatého vína.
Savignon BEZ
pouze jeden sud představuje unikátní řadu vín. Jsou připravována z vybraných partií hroznů zrajících v malém dubovém sudu. Jedná se pouze o malý sud a vzniká tak limitovaná série dle postupů starých několik tisíc let. Ve vůni cítíte pomerančovou kůru, med, sušený květ bezu nebo bílý rybíz.
Ryzling Vlašský ročník 2016
Ryzlink vlašský je odrůda, která je zajímavá prvotní nenápadností. Nejprve vás ohromí ušlechtile nazrálou zlatavou barvou, která značí pomalou a šetrnou výrobu vína. Buket vína je velmi jemný a tím může být dán prostor pro vjemy, které pocházejí z dané lokality – terroir. Medový, květinový a rozinkový charakter je vykazují vlašáky z této lokality každý rok. V roce 2016 se navíc objevila bylinnost šalvěje a meduňky. Chuť vína je po sladkém dřevu, komplexní a mohutná. Jedná se o velmi seriózní a elegantní víno, které jistě potěší znalce vín s originálním původem.
RYZLINK VLAŠSKÝ qvevri, ročník 2016
Qvevri je hliněná nádoba ve tvaru amfory, která pochází z Gruzie. Byla vyrobena z hlíny z oblasti Kachetie a zde také vypálená. Tamější půda obsahuje vyšší množství stříbra, které působí asepticky a víno, které v nádrží zraje, je proto více chráněno proti různým negativním nepravostem. Další pevnost a ochranu vínu dodávají přirozené antioxidanty, které se uvolňují v průběhu kvašení a následného několikaměsíčního ležení vína na slupkách a pecičkách. Tato několik tisíc let stará technologie dává vzniknout velmi složitým vínům.
Zlatavá až jantarová barva značí nazrálost vína. Ve velmi komplexní vůni můžete postihnout medovost, kandovaný zázvor, badyán, kompotované kdoule, sušené fíky, hřebíček nebo židovskou třešeň. Chuť díky technologii připomíná svými taniny červené víno a to v podobě plodů oskeruší, pomela nebo akorátně zralých sralek. V dochuti jsou patrné stopy skořápkových plodů, především mandlí a vlašských ořechů.
PINOT BLANC z vybraných sudů – nefiltrováno
školeno na kvasnicích Vyzrálá barva vína prozrazuje delší zrání vína v několika dubových sudech. Jedná se o velmi komplexní víno, s tóny vinohradnické broskve, žluté mirabelky, ale především jablka, žluté Jaderničky moravské, a to zvláště svou kořenitostí a vyváženou chutí. Střed chuti vyplňuje viskózní až nasládlý charakter z dlouhého ležení na kvasničních kalech a také taniny z několika různých druhů slavonského a francouzského dubového dřeva a objemu sudů (225 a 1500 litrů).
Tramín Červený – pozdní sběr, ročník 2017
Tramín je odrůda, která se díky svým ušlechtilým vlastnostem pěstuje tisíce let. Na Moravě se jí dobře daří na půdách mezi Němčičkami a Čejkovicemi. Barva vína je slámová, se zlatavým odleskem. Svědčí tak o vyzrálosti hroznů a delší maceraci slupek. Vůně je odrůdová, výrazně parfémová, po kandovaných broskvích, pomerančové kůře a pivoňkovém květu. V okrouhle kulaté chuti převažují tóny kořenitosti v podobě skořice, mírně pak slupka sušené meruňky. Dochuť vína je velmi dlouhá po lesním medu.
Chardonnay, panenské, odrůda Sauvignon, ročník 2017
První hrozny z vinice daly základ pro výrobu tohoto zajímavého technologického cuvée. Byly sklizeny v optimální zralosti, při ideálním poměru cukrů a kyselin, čímž byl dán předpoklad pro harmonii finálního vína. Část vína kvasila a zrála v několika menších nerezových nádobách, část v dubovém sudu o objemu 1500 litrů a část v sudu barikovém. Vzniklo tak velmi příjemné cuvée nabízející v aroma stopy koření, především vanilky, ale také kompotované broskve, lyofilizovaných plátků kdoule a žluté mirabelky. Chuť je velmi vyvážená, s příjemnou koncem po sladkém dřevu.
Karmazín, odrůda Frankovka, Svatovavřinecké a Modrý Portugal ročník 2017
Název odkazuje na starý název pro odrůdu Frankovka. Filosofie výroby vína vychází z tradičních postupů přípravy moravského červeného vína starších dob. Uvedený přístup se odráží v rustikálním charakteru vína. Atraktivní, jemná, rubínová barva, vůně zralého peckového ovoce a především podrcených tmavých třešní je doplněná zajímavou zemitostí a tónem dubového dřeva. Po ochutnání ve víně naleznete patřičnou neočesanost až bodrost, kterou zvýrazní vyšší obsah sladcehořkých taninů pomalu se uvolňujících při zrání ve starých dubových sudech.
Bodro, odrůda Merlot, Cabernet Sauvignon ročník 2016
Toto robustní víno je velmi intenzivního aroma, díky odrůdě Cabernet Sauvignon. Je především o černém ovoci. V široké komplexitě můžete nalézt černý rybíz, tmavé višně, aronii, ale také mátu nebo vanilku. Chuť připomíná hořkou čokoládu, skořici a marmeládu z lesních plodů, kterou slíznete ještě teplou z vařečky při její přípravě. Ohromí vás sladký tanin z měkké odrůdy Merlot. Víno zrálo 15 měsíců v sudech z francouzského dubu a je originální kupáží jednoho velkého, v němž se udržela ovocnost a několika malých sudů o objemu 225 litrů, které vínu dodaly kořenitosti a plnosti. Jak kulatě, mohutně a přitom drze vypadá název, takové je víno samo. Nalahvovali jsme jej bez filtrace.
Dunaj, pozdní sběr, ročník 2018
Víno zrálo 6 měsíců ve velkém sudu ze slavonského dubu. Nedošlo tedy k přílišnému přezrání vína a jeho barva zůstala mladistvě inkoustová. Dokazuje to také intenzivní ovocná aromatika, která zůstala zachována z hroznů. Aroma vína je plné tmavého ovoce, především moruše, vařených švestek, ale také josty. V chuti je za decentním taninem schovaná hořká čokoláda, která značně prodlužuje délku středně tělnatého vína.
Likérová vína
Solera, Mistelle de Muscat Cuvée, Muškát moravský, Veltlínské zelené
Víno je připraveno speciální metodou fortifikace kvasícího moštu velejemným ušlechtilým vinným destilátem. Proto je v intenzivním muškátovém aroma vína cítit primární aroma z hroznů, ale i sekundární vzniklé při částečném prokvašení. Hladkost a hutnost vínu dodává přírodní hroznový cukr, který zůstal zachován po zastavení kvašení. Víno vyzrává minimálně dva roky v dřevěných sudech
Juveano, Mistelle de Muscat – Muškát moravský
Víno je připraveno speciální metodou fortifikace kvasicího moštu jemným uleželým destilátem. V intenzivním muškátovém aroma proto můžete cítit prvky primární ovocnosti ve formě přezrálých nektarinek, hroznů a angreštu, ale také sekundární aroma, které vínu dodává na komplexnosti. Kulatost vínu poskytuje přírodní hroznový cukr, který zůstal zachovaný po zastavení kvašení. Do rukou se vám dostává likérové víno vyrobené neobyčejně reduktivními technologiemi a je proto na kategorii fortifikovaných vín netradičně svěží. Z tohoto důvodu je velmi atraktivní a tím pádem také pravidelně ceněno na mezinárodních soutěžích.
Lokus červený,noble liquer wine,Cabernet Moravia / Alibernet / Svatovavřinecké
Jedná se o víno připravené technologií fortifikace kvasicího rmutu uleželým ušlechtilým destilátem, tedy technologií portských vín. Díky použitým odrůdám je víno temně rudé barvy, rubínového charakteru. Výraz aroma je velmi poutavý, po vařeném ovoci, především višních a černém rybízu, ale také po mletém máku, strouhané hořké čokoládě, marcipánu a vanilkových luscích. Extraktivní chuť vína je zajímavou kombinací vyššího přírodního hroznového cukru, vyššího obsahu alkoholu a vjemu tmavého kandovaného ovoce. Dlouhodobé zrání tohoto vína v malých dubových sudech dodá vínu na výjimečnosti, díky které se stalo stálicí v Salonu vín ČR
Lokus růžový,Rulandské modré ročník 2012
Jedná se o originální likérové víno vyrobené fortifikací kvasícího moštu uleželým jemným vinným destilátem – tedy technologií portských vín. Intenzivní vůně kompotovaných jahod a dalšího zahradního ovoce, spolu s jemnou kořenitou vůní vanilky a kokosu je podpořena zráním vína v barikových sudech. Víno je velmi kulaté, robustní, ale zároveň šťavnaté, v dochuti dominují tóny přezrálých broskví nebo marmelády z červeného rybízu.